Prijzen glas-in-lood

Wat zijn de prijzen om een glas-in-lood raam te laten maken?

Ramen van glas-in-lood laten maken is in principe altijd handwerk.

Professionele glazeniers hebben zich toegelegd op deze ambacht. U herkend ze aan het lidmaatschap van de glazeniersgilde en/of een erkend diploma. Het is secuur werk. Een glas-in-lood raam bestaat uit kleine stukken glas, ingelegd in loodprofielen. Elk onderdeel gaat door de handen van de glazenier. Omdat het maken van een enkele glas-in-lood raam nogal wat tijd kost en specialistisch werk is liggen de prijzen voor glas-in-lood ramen hoger vergeleken met ruiten van normaal enkel glas. De ramen gaan doorgaans decennialang mee en verfraaien de woning.

Een modern glas-in-loodraam, is voorzien van normaal basic helder glas en onderverdeeld in gelijke rechthoeken.

Een klassiek glas-in-loodraam, hiervoor zult u een hoger bedrag kwijt zijn aan de glazenier dan een modern strak ontwerp. De prijs wordt verhoogd met name door het gebruik van antiekglas en de arbeidsuren.

Stijl van het glas-in-lood raam. Een nostalgisch glas-in-lood raam met een complex patroon. Diagonaal en /of in combinatie met ronde vormen met klassieke kleuren/glas zal meer kosten dan een modern glas-in-lood raam met vlakken van gelijke grootte in normaal transparant glas. Een modern raam heeft niet alleen minder duur glas nodig; het zal ook minder arbeidsuren van de glazenier vergen.

Afmeting glas-in-lood raam. Een klein raam in glas-in-lood zal minder kosten dan een groot glas-in-lood raam. Dat komt omdat er eenvoudigweg veel minder kostbaar glas en lood voor nodig en er ook minder tijd in gaat zitten. Echter kan er een toeslag gevraagd worden voor de duurdere glassoorten zoals mondgeblazen antiekglas. Meestal wordt er gewerkt met een minimaal basisbedrag. Vaak vanaf een halve m2.

Glas-in-lood in dubbelglas

Voor oude monumentale panden is glas-in-lood in dubbelglas niet toegestaan. Voor extra isolatie is een voorzetraam aan de binnenkant vaak wel mogelijk. (Achterzetraam)

Bij de meeste huizen mag het wel. De oorspronkelijke glas-in-lood ramen moeten worden voorbewerkt om terug te kunnen plaatsen in de bestaande kozijnen. Het glas-in-lood paneel wordt tussen 2 ruiten gemonteerd. De uitstraling van een glas-in-loodraam in dubbel glas verschilt van een enkele glas-in-lood raam maar is beduidend energiezuiniger en duurzamer.

Een professionele glasinlood glazenier zal de oorspronkelijke glas-in-lood ramen in de werkplaats verkleinen, versnijden en in (y-)lood zetten.

* De (de)montage, het plaatsen van tijdelijk glas en het terugplaatsen zal door een willekeurig gespecialiseerde glaszetter of glasbedrijf worden gedaan. Vaak doen de glas-in-lood glazeniers dit niet zelf omdat zij voor het terugplaatsen van de dubbelglas ramen niet de specialistische gereedschappen bezitten. Bijvoorbeeld; bij oude huizen zullen de sponningen uitgefreesd worden en/of er komen andere glaslatten voorgeplaatst.

Levertijd montage tussen dubbelglas: Voor alleen de montage tussen dubbelglas is de levertijd ca. 4- 6 weken.

De prijzen voor montage van het glas-in-loodraam kent een starttarief van 0,6 m2 (ongeveer €150). Let op; deze prijzen komen bovenop de werkzaamheden van de glasinlood glazenier en de willekeurig in de arm genomen glaszetter (demontage en terugplaatsen). Voor hele kleine ramen zijn de kosten relatief hoog maar de ramen kunnen weer tientallen jaren mee, u behoudt de authenticiteit en zonder verlies van energie.

Niet vervangen maar restaureren. Is er van een glas-in-lood raam slechts een enkel ruitje kapot gegaan, dan kunt u kiezen om een bestaand glas-in-lood raam te laten restaureren. U zult in dat geval veel minder kwijt zijn aan de glazenier omdat hij slechts een beperkt aantal stukken glas hoeft te vervangen. Meestal kan een enkel ruitje gerepareerd worden bij u op locatie.

De reparatie van lood kan vaak niet ter plaatse gedaan worden, om de eenvoudige reden dat er niet goed verticaal gesoldeerd kan worden. Een klein scheurtje kan met glas-in-lood kit behandeld worden. Vaak zijn er echter meerdere loodjes doorgebroken of is het geheel of ten dele beschadigd of verzakt. Het lood geeft de ruitjes geen stevigheid meer. Dan is het advies om het geheel opnieuw te laten zetten.

De prijzen zijn moeilijk op te geven. Het ontwerp, schets, aanpassingen, soort glas, hoeveelheid ramen, soort lood en de arbeidstijd die erin gaat zitten, zijn allemaal unieke factoren die een rol spelen.

De prijzen van de grondstoffen zijn de laatste jaren enorm gestegen. Het glas en het lood zijn flink duurder geworden. De uren die een glasinlood glazenier aan een raam besteed kunnen echter niet geheel aan de klant worden doorberekend. Dan zou het raam onbetaalbaar worden.

De werkzaamheden zijn van een bestaand raam; uitelkaar halen van het bestaande raam, manual schoonmaken (ontdoen van verf etc.), eventueel kapotte ruitjes vervangen, uitrekenen formaat (op maat snijden), in nieuw lood zetten, solderen, patineren en evt. kitten. Nieuwe ramen maken, zijn soms goedkoper omdat het schoonmaken van het glas vervalt wat de meeste tijd in beslag neemt.

Mail uw wensen rechtstreeks naar contact@123glasinlood.nl Graag met foto van het ontwerp/ reparatie, met naam en woonplaats. Indien mogelijk met de de sponnings of glasmaten.